[artikel uit Trouw van 20 juli 2002]

Het Ierse republikeinse leger heeft spijt. Morgen, 21 juli 2002, is de herdenking van ‘Bloody Friday’, dertig jaar geleden. Aan de vooravond ervan maakte de organisatie onverwacht excuus voor de vele onschuldige slachtoffers van Ira-terreur. Het gebaar laat Roy Melrose volkomen koud. Twaalf jaar geleden werd zijn zoon in Roermond bij vergissing door Ira-terroristen doodgeschoten.

Het drama in Roermond hing eigenlijk van bizar toeval aan elkaar. Stephen Melrose, zijn vrouw Lyndall en hun vrienden Nick Spanos en Vicki Coss waren nooit van plan geweest om naar het stadje te gaan. Wat heeft een Australische toerist in Roermond te zoeken? Maar onderweg naar de veerboot in Calais na een lang weekeind in Holland kwamen langs Roermond en ze hadden zin in eten.

Aanvankelijk hadden de vier Australiërs niet eens naar Nederland zullen gaan. Ze waren van plan geweest naar het Ierse Belfast te vliegen. De reis was al geboekt. Vanwege de politieke onrust in Noord-Ierland kozen ze voor een toeristisch tochtje door Holland.

Lees verder op Trouw.nl

Dossier IRA-moorden Roermond op Trouw.nl