Rokers hebben in Nederland nog altijd geen toegang tot informatie over de ingrediënten die tabaksfabrikanten toevoegen aan sigaretten en shag.

Sinds 2007 is bij wet geregeld dat de rijksoverheid informatie over toevoegingen openbaar moet maken voor het publiek. Dat had voor het eerst gebeurd moeten zijn in januari 2008.

Tot dusver is er niets gepubliceerd, hoewel de tabaksindustrie de gegevens over toevoegingen wel aanlevert. Het ministerie van volksgezondheid zegt te hopen dat de informatie dit jaar vrij komt.

“Het doel is tabaksingrediënten te publiceren op een informatieve en publieksvriendelijke manier. De burger moet er iets aan hebben en er de juiste conclusies uit kunnen trekken. Om dat op een vergelijkbare en heldere manier te doen, heeft veel meer tijd gekost dan verwacht en gehoopt”, aldus een woordvoerster van minister Edith Schippers (volksgezondheid).

Vanaf morgen overleggen in Genève bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afgevaardigden van zeventig landen achter gesloten deuren over internationale regels voor het toevoegen van geur- en smaakstoffen aan tabak. Ook binnen de EU wordt gesproken over een strenger ingrediëntenbeleid.

Er zijn aanwijzingen dat toevoegingen aan tabak het roken voor beginnende rokers vergemakkelijken. Menthol is zo’n additief. De toevoeging verdooft de bovenste luchtwegen waardoor de harde smaak van tabak wordt gemaskeerd. Aan sigaretten worden onder meer drop, cacao en suiker toegevoegd. Ook het extract van de valeriaanwortel – een kalmerend middel – is een veel gebruikte tabakstoevoeging.

Lees verder op Trouw.nl