Het Deense farmaceutisch bedrijf Lundbeck staat onder grote druk nu enkele Amerikaanse staten een narcosemiddel van de firma zijn gaan gebruiken bij het uitvoeren van de doodstraf.

Hoogleraar strafrecht Joe Margulies uit Chicago overweegt Lundbeck  voor de rechter te dagen wegens  schending van mensenrechtenverdragen. Hij reisde naar Kopenhagen en sprak daar met  vertegenwoordigers van de Deense  overheid en met het bedrijf. Lundbeck zoekt inmiddels driftig  naar mogelijkheden om het Amerikaanse gevangeniswezen te verbieden het middel Nembutal (pentobarbital sodium) te gebruiken voor een doel, waarvoor het niet  werd ontwikkeld: het doden van  mensen. Het bedrijf wil een pijnlijke  rechtszaak voorkomen.

Margulies, die als advocaat ook enkele ter dood veroordeelden verdedigt, wilde niet ingaan op de kansen op een proces nu Lundbeck het probleem zelf wil  oplossen. Volgens ingewijden zijn er  mogelijkheden Lundbeck zelfs in eigen land strafrechtelijk te vervolgen  voor levering van een middel dat  wordt gebruikt bij de doodstraf – een  straf die in de EU niet is toegestaan.  In de 27 EU-staten is het al verboden  buitenlandse gevangenen uit te leveren als die in hun thuisland de doodstraf kunnen krijgen.In  een brief aan de directeur van het gevangeniswezen van de staat Ohio,  deed Lundbeck eind januari een  klemmend beroep om te stoppen  met het gebruik van Nembutal.

Lees verder op Trouw.nl