Internationale experts verwijten Nederland laksheid bij het tabaksbeleid. Vijftien wetenschappers, onder wie de Amerikaanse hoogleraar Stanton Glantz en zijn Canadese collega Geoffrey Fong, stellen in het medisch tijdschrift The Lancet dat de Nederlandse overheid rokers aan hun lot overlaat.
In een ingezonden brief die op de website van het tijdschrift werd geplaatst, hekelen de experts de beslissing van minister Edith Schippers (VVD, volksgezondheid) om de subsidie aan het Nederlandse Stivoro af te bouwen, een expertisecentrum dat volgens hen wereldwijd goed staat aangeschreven. “Dat gebeurt op een moment dat het percentage rokers in Nederland relatief hoog is in vergelijking met andere westerse landen.”

De briefschrijvers, onder wie ook de directeuren van KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Astma Fonds, wijzen op het buurland Groot-Brittannië waar onlangs het tabaksbeleid juist flink is aangescherpt. Het contrast tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk kan niet groter zijn, volgens de experts.

De aanval in The Lancet komt vlak nadat een ander wetenschappelijk tijdschrift (European Journal of Public Health) een analyse publiceerde van het Centrum voor Tabaksonderzoek van de Universiteit van Californië naar de manier waarop in 2009 de rookvrije horeca in Nederland is geïntroduceerd.

Lees verder op Trouw.nl