Nederlandse reders, die tot voor kort met enorme vriestrawlers in de Stille Oceaan op horsmakreel visten, hebben volgens internationale experts bijgedragen aan een dramatische terugloop van deze vissoort.

Door toedoen van de varende visserijfabrieken is de horsmakreel in de zuid-Pacific vrijwel verdwenen. Vooral schepen onder Chinese en Russische vlag hebben een grote rol gespeeld bij de overbevissing. In twintig jaar is de vis, die veel in Afrika wordt gegeten, er met 90 procent teruggelopen. Dit blijkt uit onderzoek in acht landen door ICIJ, een samenverwerkingsverband van journalisten, naar de visserij op horsmakreel in de zuid-Pacific.

Gerard van Balsfoort, voorzitter van PFA, een Nederlandse federatie van reders, zegt dat er in de zuid-Pacific te veel vis is gevangen in een periode dat horsmakreel in een natuurlijke, neergaande cyclus zat. “De hele vloot is hier schuldig aan, ook de leden van de PFA.” Sommige experts pleiten voor een totale vangststop van vijf jaar, zoals ooit in de Noordzee toen bleek dat de haring vrijwel was weggevist.

Volgende week komen twintig landen, waaronder ook de Europese Unie, in Santiago, Chili, bijeen in een poging maatregelen af te spreken. Er wordt al sinds 2006 gepraat over een beter visserijbeheer in het enorme zeegebied. Tot dusver is er geen bindend verdrag.

Volgens milieuorganisatie Greenpeace konden langeafstandsvloten, onder meer uit Europa, het afgelegen  visgebied makkelijk bereiken dankzij overheidssubsidies op brandstof en EU-subsidies voor modernisering van schepen.

Lees verder op Trouw.nl