Anti-rokenorganisatie Stivoro heeft de aanval ingezet op een congres waar de tabaksindustrie een nieuwe accijnsverhoging op sigaretten hoopt tegen te houden.
De conferentie, op 9 september 2010, is mede georganiseerd door werkgeversorganisatie VNO-NCW (zie de post hieronder). Het demissionaire kabinet is van plan de belasting op sigaretten en shag fors te verhogen.

De industrie zit niet op hogere accijnzen te wachten, omdat deze leiden tot omzetverlies. Op het congres wil de branche munitie verzamelen om de prijsmaatregel van het kabinet tegen te houden. De organisatoren stellen dat accijnsverhoging op tabak smokkel stimuleert.

Maar volgens Stivoro is het thema van de industriebijeenkomst achterhaald. De organisatie wijst op recent onderzoek waaruit blijkt dat accijnsverhoging geen enkele invloed heeft op de illegale handel. De studie is gepubliceerd in het jongste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Addiction. Eén van de conclusies is dat in landen met hogere accijns, de smokkel juist lager is.

Lees verder op Trouw.nl