Gemeenten willen meer en vergaande bevoegdheden om alcoholproblemen onder jongeren aan te pakken. Minister Schippers (volksgezondheid) krijgt vandaag een brief waarin bestuurders namens 150 gemeenten vragen om snelle aanpassing van de Drank- en Horecawet.

„We lopen tegen grenzen op”, schrijven vijftien burgemeesters en wethouders namens de gemeenten. Ze stellen dat jongeren nog steeds overmatig drinken. Voor 16-minners is het een koud kunstje om aan drank te komen, staat in de brief. Uit onderzoek blijkt dat drie van de vier jongeren onder de 16 erin slaagt om in supermarkten alcohol te kopen.

De bestuurders willen dat de leeftijdsgrens voor het kopen van álle alcoholhoudende dranken landelijk wordt opgetrokken van 16 naar 18 jaar. Er ligt nu een wijzigingsvoorstel van de wet bij de Tweede Kamer, waarin gemeenten de mogelijkheid krijgen om te experimenteren met een lagere leeftijdsgrens. De gemeenten voelen daar niet voor. Ze willen een uniforme leeftijdsgrens van 18 jaar, omdat die eenvoudiger is te handhaven. Burgemeester Gerrit Westerink van het Noord-Hollandse Schagen vindt dat ook jongeren onder de 16 jaar strafbaar moeten zijn als ze alcohol kopen.

Lees verder op Trouw.nl