Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft een interactieve kaart gemaakt waarop te zien is wat de gevolgen zijn van overbevissing op de wereldzeeën tussen 1950 en 2006. Wetenschappers van de Universiteit van Brits Columbia in het Canadese Vancouver hebben voor WNF een methode ontwikkeld die zichtbaar maakt, in welke mate overbevissing de capaciteit van een zeegebied aantast om een gezonde visstand voort te brengen.

Op de kaart is te zien dat vrijwel in alle grote zeeën de productiviteit in meer of mindere mate is verslechterd door overbevissing, ook in de Stille Oceaan. Het WNF wil met de publicatie de discussie over een nieuw Europees visserijbeleid beïnvloeden.

Volgens oceanen-expert Carel Drijver (WNF) toont Brussel onvoldoende verantwoordelijkheid voor de visserijactiviteiten van Europese reders op verre wateren. Het ontbreekt volgens hem onder meer aan transparantie over de vangsten. “De Nederlandse overheid moet zich in Brussel sterk maken voor toepassing van de Europese regels voor beheer van viswateren overal ter wereld. Anders stopt de roofbouw op natuurlijke hulpbronnen nooit.”

Lees verder op Trouw.nl