Het allergiemiddel Oralgen Mijten, tegen huisstofmijt-allergie,  doet niks. Het middel is volledig veilig – daarover geen misverstand – maar dat is het dan ook: het is volstrekt niet effectief. Blijkt uit recent onderzoek van de afdeling huisartsgeneeskunde van de Erasmus Medisch Centrum. Ruim 100 kinderen kregen het middel twee jaar in de mond gedruppeld, 100 anderen kregen nep-druppeltjes. Resultaat: geen significant verschil.

Nou is de uitkomst van het onderzoek niet zo opzienbarend. Eerder was al aangetoond dat het broertje van Mijten, Graspollen, evenmin werkzaam is. Toch wordt het middel volop voorgeschreven en vergoed door zorgverzekeraars. Oralgen moet je minimaal drie, liever vijf jaar gebruiken. Zonde van het geld dus.

Het gaat hier om een zogenaamde sublinguale immunotherapie tegen allergische rinitis. De stof waarvoor iemand allergisch is wordt dan in druppels onder de tong toegediend. De theorie is dat hierdoor het afweersysteem gewend kan raken aan deze stof en dat vervolgens de klachten zullen afnemen of verdwijnen. In de praktijk valt dat dus nogal tegen bij Oralgen. Ze zijn wel duur: 1000 tot 1200 euro per jaar, voor een stofje dat niet werkt en bovendien niet eens is geregistreerd.

Die registratie, daar draait het om. Sinds 1993 ligt Artu Biologicals overhoop met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, die tot dusver registratie van Oralgen Graspollen stelselmatig heeft geweigerd, wegens chronisch gebrek aan bewijs van effectiviteit. Op 1 maart  ontmoeten beide partijen elkaar weer eens tijdens een hoorzitting. En daar zijn tal van rechtszaken aan vooraf gegaan.

Lees verder