Beste bezoeker van mijn website,

Tot dusver heb ik op deze site alleen de aanhef van artikelen gepost, die ik voor Trouw schreef en die op de site van de krant werden gezet. Lang niet alle artikelen worden doorgeplaatst op de site van Trouw, maar dit terzijde. De geïnteresseerde lezer moest doorlinken naar Trouw om de volledige tekst te zien, een gevolg van heit feit dat de publicatierechten in handen zijn van de krant. De informatieve waarde van mijn website was daardoor een tikkeltje beperkt. Joopbouma.nl voegde niet heel veel toe.

Dus: tijd voor verandering, tijd voor wat meer verdieping en reflectie.

Vanaf vandaag wil ik proberen op geregelde basis bijdragen te posten over journalistiek en marketing (en meer). Deze bijdragen zullen worden geplaatst onder de nieuwe rubriek Meningen, want naar goed journalistiek gebruik wil ik trachten feiten en meningen gescheiden te houden.

Ik heb besloten geen openbare reactie-mogelijkheid te openen bij de rubriek Meningen. Waarom niet? Ik zie op de site van Trouw, en ook op de andere nieuwssites, zoals bijvoorbeeld die van de Telegraaf, dat reacties niet vaak een zinvolle bijdrage leveren aan een discussie. Ze zijn soms erg snel off-topic, ze worden gebruikt voor eigen lobby’s en soms zijn ze beledigend of kwetsend voor andere reageerders.

Een openbare reactie-mogelijkheid vergt derhalve enig toezicht en ik hou niet van toezicht.

Niettemin wil ik de bezoeker van deze site van harte aanmoedigen om te reageren, dat kan via ‘Contact’, links bovenin. Die mails krijg ik rechtstreeks in mijn mailbox en zal ik zo veel als mogelijk ook beantwoorden, mits er een werkend emailadres wordt opgegeven. Zinnige reacties komen wellicht wel in de rubriek Meningen terug in een volgende post.

Ik stel vast dat ik met deze constructie dus toch in zekere zin als een soort toezichthouder ga  optreden. We zullen zien hoe dit in de praktijk werkt.

Joop Bouma