De enige nog levende getuige in de zaak-Heinrich Boere, mededader Jacob B. uit Rotterdam, herinnert zich bijna niets meer.

Vaag, heel vaag weet de 88-jarige oud-SS’er Jacob B. nog dat hij op een avond in 1944 in een winkel in Breda aanwezig was bij de liquidatie van apotheker Fritz Bicknese. Ja, SS’er Heinrich Boere was bij hem. „Nee, ik heb niet geschoten, ik heb nooit geschoten, ik had niet eens een wapen”, zei B. gisteren tegen de rechtbank in Aken. „Ik stond naast Boere. Toen viel er ineens een schot, die meneer is na dat schot meteen gevallen. Wij zijn direct weer weggegaan.”

Die vier zinnen waren zo ongeveer het langste antwoord dat B. gisteren gaf. Nors en nukkig reageerde de Rotterdammer op vragen van rechtbankpresident Gerd Nohl. Vaak met een ontkenning, nog vaker met ’ik weet het niet’ of ’ik kan het me niet herinneren’. Er zijn dan ook 65 jaren verstreken sinds de Silbertanne-moord op de Bredase apotheker Bicknese. Het was een vergeldingsactie voor een verzetsdaad. Boere heeft al bekend, zijn kompaan B. heeft er zijn straf al voor uitgezeten.

Klik hier voor het volledige bericht op Trouw.nl.