Minister Ab Klink wil dat pillenfabrikanten en artsen het publiek volledig informeren over hun financiële relaties. „Er moet open kaart worden gespeeld. Dat is in ieders belang.”

In enkele Amerikaanse staten zijn ze er al een tijdje: regelingen die farmaceutische bedrijven verplichten tot openheid van zaken over betaling aan artsen en wetenschappers. Het Amerikaanse Congres beslist mogelijk dit jaar over een federale wet, de Physicians Payments Sunshine Act, afgeleid van wetgeving die in de jaren zeventig in de VS ontstond na aandrang uit de bevolking tot meer openheid bij de overheid. De staat behoort zijn werk te doen in het volle licht van de openbaarheid, vandaar die naam: zonneschijnwetten.

Klik hier voor het volledige bericht op Trouw.nl.

Reacties op het interview met Klink

18 mei 2009 | Michel Dutrée, algemeen directeur Nefarma: “Fonds voor farmaceutisch onderzoek is slecht idee”

Het is wijzer om op Europees niveau samen te werken dan energie te stoppen in een klein Nederlands fonds.

Er moet een onafhankelijk fonds komen voor wetenschappelijk onderzoek naar geneesmiddelen. De farmaceutische bedrijven moeten dat, naar Italiaans model, uit hun marketingbudgetten betalen. Met enige regelmaat klinkt in politiek Den Haag dit pleidooi. Maar zo’n fonds zal niet opleveren wat voorstanders ervan verwachten. Het brengt bovendien bestaande activiteiten in gevaar…

Klik hier voor de volledige reactie op Trouw.nl

20 mei 2009 | Ruud Coolen van Brakel, directeur Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik: Armpje drukken? De farma-industrie wint

Minister Klink wil terecht de macht verkleinen van farmaceutische bedrijven.

Michel Dutrée, directeur van de koepel van innovatieve farmaceutische bedrijven, protesteert in Trouw tegen het plan van minister Klink om een onafhankelijk fonds in het leven te roepen voor onder meer onderzoek naar middelen die uit patent zijn. Zijn bij elkaar geraapte bezwaren dienen slechts één doel: het beschermen van de dominante invloed van de industrie op het gebruik van geneesmiddelen.

Klik hier voor de volledige reactie op Trouw.nl