Wijnschrijver Harold Hamersma zet in zijn publicaties lezers op het verkeerde been. Hij winkelt selectief in wetenschappelijk onderzoek en bagatelliseert de risico’s van drinken. Hamersma veroorzaakt schade doordat hij ’groen licht geeft aan wijndrinkers om meer te gaan drinken’.

Stevige beschuldigingen tegen een publicist die tal van boeken over wijn publiceerde. Onlangs verscheen van zijn hand ’De Grote Hamersma 2011’, een kloek jaarboek van bijna 1500 pagina’s waarin volgens de auteur ’2321 lekkere wijnen’ worden besproken.

De aanval op de wijnjournalist komt van het Nederlandse Instituut voor Alcoholbeleid (STAP). Tijdens een congres in Amsterdam over alcohol en gezondheid, hekelt STAP vandaag organisaties en personen die foute publieksinformatie verspreiden over de risico’s van drankgebruik. STAP heeft ook kritiek op organisaties zoals het Kennisinstituut Bier, opgericht door brouwers, en de Stichting Alcohol Research van de producenten en importeurs van bier, wijn en gedestilleerd.

Lees verder op Trouw.nl