Liever een High Tea in Haarlem of een actie in het blad PrachtigPekela, dan anoniem geld storten op giro 555, zeggen particuliere gevers.

Op giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties stroomt het geld binnen voor de Haïtiaanse aardbevingsslachtoffers. Nederland geeft weer gul. Maar ook het particulier initiatief en kleinere organisaties mengen zich in de noodhulp. Overal in het land worden acties opgezet voor Haïti. En ook daar komt geld binnen. Veel geld.

„We hebben het te druk om de balans op te maken, maar ik denk dat er al wel meer dan 100.000 euro is binnengekomen voor Haïti”, zegt Nathan van Dam van Compassion, een Amerikaanse organisatie die ook in Nederland via kerken en gospelconcerten ouders werft voor adoptie-op-afstand, onder meer van kinderen uit Haïti. Van Dam heeft wel een verklaring voor het succes van de inzameling. „De tsunamiramp van destijds heeft bij veel mensen een bittere smaak nagelaten. Er is toen gigantisch veel geld ingezameld, dat niet altijd goed is terecht gekomen. Mensen willen zien waar hun geld naar toe gaat. Bij ons is dat volledig transparant. Onze donateurs weten precies aan welk kind het geld wordt besteed, ze hebben direct contact. Wij werken in Haïti met veertig kerken samen. De grote organisaties zijn over een jaar weer weg. Wij blijven.”

Sommige gevers maken er geen geheim van dat ze hun geld liever niet aan grote, anonieme hulporganisaties geven. Ze willen weten waar hun geld blijft. Theo Schuyt, hoogleraar filantropie aan de Vrije Universiteit, noemt ze gekscherend de zzp’ers onder de gevers, of liever: de zfzo’ers, ’zelfstandige filantropen zonder organisatie’. „Burgers willen betrokken zijn, ze geven echt niet minder aan de grote goede doelen – daar is althans geen bewijs voor. Maar ze willen daarnaast graag ook kleinschaliger projecten steunen, waarbij ze precies kunnen zien wat er met hun geld wordt gedaan.”

Klik hier voor het volledige artikel op Trouw.nl.