Patiëntenkoepels die de Europese Commissie adviseren over het geneesmiddelenbeleid worden zwaar gesubsidieerd door pillenfabrikanten. Enkele patiëntenorganisaties worden zelfs volledig gefinancierd door de industrie.

„De farmaceutische industrie blijkt de belangrijkste pijler onder de invloed van patiënten op het Europese beleid”, aldus de consumenten- en patiëntenorganisatie Health Action International (HAI).

HAI heeft de financiële achtergrond uitgezocht van de 23 patiëntenkoepels waarmee de Europese geneesmiddelenautoriteit, de European Medicines Agency (EMA), om de tafel zit. Met deze organisaties bespreekt het EMA het Europese geneesmiddelenbeleid.

Volgens HAI stelt de autoriteit eisen aan transparantie van de organisaties op het gebied van de financiën. Maar: nog niet de helft van de organisaties voldoet aan die eisen, die al in 2005 zijn opgesteld. Volgens HAI schiet het EMA tekort in het afdwingen van financiële transparantie.

Lees verder op Trouw.nl

Zie ook dit artikel uit Trouw van 8 oktober 2008 over de invloed van de farmaceutische industrie op de Europese patiëntenorganisaties