Nadat ik had bedankt voor de nominatie, heb ik er bij de jury op aangedrongen dat in het persbericht over de nominaties ditmaal wel werd gemeld dat enkele genomineerden de uitnodiging hadden geweigerd. Het feit dat wij de nominatie niet accepteerden, deed immers niets af aan het oordeel van de – onafhankelijke – jury dat ons artikel in aanmerking zou kunnen komen voor de Pfizer Persprijs 2010. De jury bleek ontvankelijk voor dat verzoek. Dit jaar stond voor het eerst in het persbericht dat twee genomineerden hadden bedankt. Zo werd duidelijk dat de Pfizer Persprijs lichtelijk omstreden is. Ook een genomineerde van de Volkskrant, Machteld van Hulten, besloot op de valreep de nominatie niet te aanvaarden.

Pfizer kan beter die persprijs voorlopig in de koelkast zetten. Zolang er in de media nog berichten verschijnen over extreem hoge criminele boetes, of over de financiële afwikkeling van dubieuze medische experimenten in ontwikkelingslanden, is de firma nog niet klaar met zichzelf.

Mijn advies aan Pfizer: breng eerst intern de zaakjes op orde.

Naar het begin

Nog enkele links:

Naar de site van Radio1, een gesprek over de Pfizer Persprijs 2010  in het NCRV-programma Lunch! op 16 februari 2011 met Ben Crul (Medisch Contact)

Naar de site van NRC Handelsblad. Journalisten van deze krant namen, in tegenstelling tot hun wetenschapscollega Wim Köhler in 2008, de nominatie voor de Pfizer Persprijs 2010 aan, voor een artikel over CDA’er Hans Hillen, die als lid van de Eerste Kamer een adviseurschap bij sigarettenfabrikant British American Tobacco ‘vergat’  te melden. In NRC Next schreven ze over hun nominatie.