Enkele jaren geleden was er ineens een obstakel in de gestage geldstroom. Enkele zorgverzekeraars besloten om van geneesmiddelen, die op grote schaal werden voorgeschreven en zwaar drukten op de uitgaven, voortaan alleen nog de goedkoopste variant te vergoeden. Dat waren doorgaans de medicijnen die al uit patent waren en door de jaren heen hun effectiviteit, veiligheid en betrouwbaarheid hadden aangetoond.

Een van de sprekende voorbeelden is de generieke cholesterolverlager simvastatine.  Dit middel, oorspronkelijk op de markt gebracht als Zocor van fabrikant MSD is al vele jaren uit patent.  ’t Werkt prima, de veiligheid is afdoende bewezen, de effectiviteit ook. Maar er zijn ook nieuwere, krachtiger  cholesterolverlagers, zoals Lipitor van Pfizer en Crestor van AstraZeneca, die door de bedrijven flink zijn gepromoot en gepushed onder dokters.  Soms met verboden gunstbetoon.

Voor mensen met een verhoogd cholesterol die preventief – dus om hartproblemen te voorkomen – een cholesterolverlager moeten slikken, is het generieke simvastatine doorgaans een prima middel. In de richtlijnen voor huisartsen en medisch specialisten is dit ook het middel van eerste keuze.
Door de agressieve marketing van farmaceutische bedrijven zijn artsen, die zich maar sporadisch verdiepen in de kosten van de geneesmiddelen, echter volop en onnodig de dure middelen van Pfizer en AstraZeneca en anderen gaan voorschrijven.

Een maandvoorraad simvastatine (40 mg) kost 60 eurocent. Nee, niet per pil, per 30 pillen. Dezelfde hoeveelheid Lipitor (atorvastatine 20 mg, een dosering van vergelijkbare sterkte ) kost 32,89 euro. Crestor (rosuvastatine) kost per maand zelfs 34,04 euro. Dat is 56 keer zo duur als simvastatine.  Het is allemaal na te gaan op de site medicijnkosten.nl, een site van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ).

Vorig jaar is er 208 miljoen euro uitgegeven aan Lipitor en Crestor,  596.000 mensen slikten deze pillen – alleen een kleine kleine groep patiënten -mensen met erfelijke hypercholesterolemie- slikt dit middel mogelijk terecht.  Vorig jaar namen bijna 865.000 mensen dagelijks het goedkope simvastatine. De kosten: 30 miljoen euro.  Omgerekend: de dure cholesterolpillen Lipitor en Crestor kostten in 2009 bijna 350 euro per patiënt, het in veel gevallen even effectieve simvastatine kostte vorig jaar nog geen 35 euro per patiënt. Tien keer minder dus. Het is allemaal te zien op gipdatabank.nl, ook een site van het CvZ.

Geen wonder dus dat zorgverzekeraars met steun van minister Klink (Volkgezondheid) met hun voorkeursbeleid begonnen, want er was groot geld te verdienen.

Vervolg