Het rookverbod lijkt voorbij. In de helft van de kroegen en discotheken wordt weer volop gerookt. Op 19 januari debatteert de Tweede Kamer nog over de Tabakswet, maar de lobby leunt zorgeloos achterover. „Een gelopen race. We hoeven niks meer te doen.”

De rokers – 28 procent van de bevolking – hebben voorlopig gewonnen. „Het rookverbod lijkt voorbij. Dat is verschrikkelijk”, zegt Lies van Gennip, directeur van Stivoro, expertisecentrum voor tabakspreventie. Bij inspecties van de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit bleek dat er afgelopen najaar in 51 procent van de kroegen weer werd gerookt. Een paar maanden eerder was dat nog maar 28 procent. „Al direct na het regeerakkoord zag je het gebeuren, overal wordt weer gerookt”, zegt Van Gennip. „Ik weet zeker dat het percentage kroegen dat de regels aan zijn laars lapt, nu al weer veel hoger is dan bij de laatste meting.”

De tabaksindustrie heeft jarenlang met hulp van rokers de discussie over het roken in publieke ruimten beïnvloed. Het voorkomen van rookverboden in de horeca is altijd één van de belangrijkste speerpunten geweest: juist daar treft de sigarettenfabrikant de meeste van zijn nieuwe klanten.

Lees verder op Trouw.nl