Een 46-jarige vrouw uit Koog aan de Zaan wil schadevergoeding van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AvL) in Amsterdam voor een chemokuur die zij ten onrechte onderging. Het ziekenhuis erkent de fout en wil de vrouw tegemoet komen, maar de verzekeraar wijst aansprakelijkheid af.

Er zijn nog 28 andere vrouwen die voor de behandeling van hun borstkanker onterecht chemokuren kregen. Het ziekenhuis is bang voor meer claims, als er in deze zaak wordt betaald.  Partijen kibbelen, over het hoofd van het slachtoffer, over de vraag wie uiteindelijk opdraait voor de rekening.

De vrouw vroeg op 27 oktober 2011 de Amsterdamse rechtbank de knoop door te hakken. De rechter voelde  daar niets voor. Ze stuurde gistermiddag ziekenhuis en verzekeraar de rechtszaal uit om te kijken of er de zaak niet buiten haar om kon worden opgelost. Partijen hebben echter meer tijd nodig. De zaak wordt half november 2011 voortgezet.

De vrouw werd zomer 2009 met borstkanker naar het AvL verwezen. Artsen vroegen haar of ze wilde meedoen aan een internationale wetenschappelijke studie waarbij op grond van genmateriaal wordt ingeschat wat de risico’s zijn op terugkeer van de kanker. Bij een laag risico kan de belastende chemotherapie achterwege blijven. Het onderzoek loopt nog, de conclusies volgen later.

Het AvL includeerde tot juli van dit jaar de meeste patiënten in Nederland voor deze MINDACT- studie: 239. Maar in 2009 bleek dat er een fout was gemaakt. Door een technisch mankement was  het genmateriaal van 158 vrouwen ten onrechte in de hoog-risicogroep terecht gekomen. Van hen kregen er 28 chemotherapie, ook de vrouw uit Koog aan de Zaan.

 Het ziekenhuis vindt dat er eigenlijk geen schade is, omdat ook bij de gangbare behandeling van borstkanker chemotherapie doorgaans standaard-procedure is. De vrouw uit Koog aan de Zaan had ook als ze niet aan de studie had deelgenomen chemokuren gehad. Maar de advocaat van de vrouw, mr. August Van, betoogde gisteren dat dat niet de kern is van de zaak: het ging om de fout van het ziekenhuis, als alles goed was gelopen was de vrouw chemotherapie bespaard gebleven.

Zij zegt dat ze minstens 25000 euro materiële schade heeft geleden, omdat ze door de chemotherapie zicht op een vaste baan kwijtraakte. De rechter maakte het ziekenhuis gisteren duidelijk dat de zaak allang geregeld had moeten zijn, al was het maar omdat vrijwilligers die deelnemen van wetenschappelijk onderzoek ervan verzekerd moeten zijn dat de risico’s zijn gedekt.  ,,Al er iets mis gaat, is het de koninklijke weg om dat chique te regelen’’, aldus de rechter. ,,Als patiënten hierdoor het vertrouwen verliezen in dit soort studies, is dat nadelig voor het wetenschappelijk onderzoek.’’