Nabestaanden van een Australische toerist, die in 1990 in Roermond bij vergissing door Ira-terroristen werd vermoord, spreken vandaag met getuigen en met functionarissen van politie en justitie over de zaak, die destijds internationaal tot ophef leidde.

De advocaat Stephen Melrose was 25 toen hij tijdens een weekeindje uit in Nederland door de Ira op de Markt in Roermond werd doodgeschoten. Zijn familie zit twintig jaar later nog steeds met tal van vragen. Zowel de Australische als de Nederlandse autoriteiten hebben de nabestaanden destijds vrijwel geen informatie gegeven. „Alles wat wij weten, weten wij van de media”, zegt vader Roy Melrose (79). Hij is met Stephens moeder Beverley en zijn dochters Susie en Helen naar Nederland gereisd om antwoorden te krijgen. Helen: „We willen dit afsluiten. We hopen eindelijk rust te kunnen vinden.”

De vier zijn niet eerder in Nederland geweest. „We hebben dit niet aangedurfd”, zegt de moeder. De familie wil na twintig jaar de plek zien waar hun zoon is vermoord.

Lees verder op Trouw.nl

Dossier IRA-moorden in Roermond op Trouw.nl