De twee Nederlandse medeaanklagers in het proces tegen oud-SS’er Heinrich Boere vragen zich af of de Duitse justitie wel uit is op een veroordeling. De zaak wordt vandaag hervat.
De advocaten van twee nabestaanden van de slachtoffers van Silbertanne-moordenaar Heinrich Boere doen vandaag voor de rechtbank in Aken een scherpe aanval op de Duitse justitie. Volgens Detlev Hartmann en Wolfgang Heiermann, advocaten in Keulen, lijkt het er op dat de Duitse justitie niet uit is op een veroordeling van Boere. De rechtbank laat zich door Boere en zijn verdedigers in de maling nemen, vinden beiden. Boere zegt dat hij hoorproblemen heeft.
Boere staat terecht voor de moord die hij als lid van een geheim Duits commando pleegde op drie Nederlanders. Na de oorlog werden de misdrijven van dit commando bekend als de Silbertanne-moorden, genoemd naar de codenaam van de groep. Voormalig Oostfrontstrijders liquideerden zeker vijftig willekeurige Nederlanders als represaille voor acties van het Nederlandse verzet.

Hartmann en Heiermann treden op namens Teun de Groot uit Heiloo, die in 1944 zijn vader verloor door toedoen van Boere en namens M.J. Bicknese uit Etten-Leur, de kleinzoon van de Bredase apotheker Fritz Bicknese die ook in 1944 door Boere werd doodgeschoten.

Hartmann en Heiermann vinden het gemak waarmee de zaak werd opgeschort ’verbluffend’. „In oktober 2009 verstond Boere de vragen die hem tijdens een televisie-interview op de Duitse zender WDR werden gesteld, zonder probleem.
Ook toen op 10 november de rechtbankvoorzitter hem in de rechtszaal vroeg of hij de aanklacht tegen hem begrepen had, verstond hij die vraag direct. Maar ondanks deze gelukte hoortest, antwoordde hij ’nee’.” Volgens de beide advocaten wordt de zaak bewust door Boere en zijn advocaten getraineerd.