De orthopedenvereniging NOV heeft fabrikanten van medische hulpmiddelen gevraagd de financiële relaties met Nederlandse orthopeden bekend te maken. Ook de eigen leden is gevraagd om transparant te zijn over hun contracten met producenten van implantaten en protheses.

Aanleiding voor de oproep was een uitzending, afgelopen week, van het tv-programma ’Reporter’. Daarin verklaarde gepensioneerd orthopedisch chirurg Henk Been (AMC Amsterdam) dat tien tot twintig orthopeden geheime contracten hebben met fabrikanten van rug-, knie- en heupprotheses. De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) ontkende in de uitzending dat er sprake zou zijn van financiële verstrengeling tussen artsen en fabrikanten.

De NOV riep leden op hun relaties met fabrikanten te melden bij het bestuur. Bij een inventarisatie bleken er 40 orthopeden te zijn die adviseurscontracten hebben met producenten van medische hulpmiddelen. De NOV heeft 700 leden. Volgens het bestuur voldoen de 40 contracten aan de interne gedragsregels voor de omgang met de industrie.

Lees verder op Trouw.nl